maandag 31 mei 2010

31 mei 2010

-Het is een extreem rustige morgen op de bekende Europese aandelenmarken. Belangrijkste reden is dat de beurzen in Londen en de VS vandaag gesloten zijn, maar ook de afwezigheid van concreet nieuws speelt een rol. Omzetten en koersbewegingen stellen helemaal niets voor.

-Er kan ook even nagedacht worden over de laatste ontwikkelingen in Spanje. Na Griekenland is nu dat land in het blikveld van de beleggers aan het komen. Ook in Spanje zijn de afgelopen jaren erg veel rare dingen gebeurd die al die tijd min of meer genegeerd zijn. Daar is dus nu echter verandering in aan het komen, en dat gaat gevolgen krijgen. Vooral onprettige.

-Om de beleggers te paaien, beginnen ook andere landen met plannen te komen om te bezuinigen. Allemaal leuk en aardig, maar die mogelijke bezuinigingen dragen niets bij aan de oplossing van de problemen. De problemen zijn namelijk: a) de opgetelde schulden, b) de zwakke financiele posities van de banken en c) het ontbreken van het vertrouwen van ongeveer alle spelers in de economie in een goede afloop van de ontstane situatie. Sterker, nu bezuinigen gaat alleen maar voor meer economische problemen zorgen. Of dacht u dat vraaguitval iets gaat bijdragen aan het economische herstel?

-Iedere 'oplossing' die niet over de bovenstaande punten gaat, zorgt voor een toename van de problemen, niet voor een vermindering. En hotemetoten die maar blijven roepen dat het beter gaat zonder ook maar een van de vele eerder genomen steunmaatregelen terug te draaien, zorgen niet voor meer vertrouwen, maar zorgen vooral voor meer wantrouwen. En wantrouwen wordt nooit vertaald in lekker besteden, maar altijd in lekker aan de kantlijn blijven staan/verkopen. In meer slecht nieuws dus.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten