woensdag 16 juni 2010

15 juni 2010

-In aandelenland blijven de beleggers/handelaren maar in staat de inhoud en strekking van ongeveer 90% van de berichten volledig te negeren. En dus kan er voorzichtig wat gekocht worden en noteren de bekende indices allemaal wat hoger dan de slotstanden van gisteren.

-Voor de mensen die wel op de inhoud van de berichten letten, wordt per dag duidelijker dat er in de grote mensen-wereld echt helemaal niets is opgelost en dat de problemen alleen maar groter worden. Of dacht u dat de verhalen over problemen in de Europese geldmarkt toeval zijn? Dat zijn ze niet, want bij de Europese banken is de afgelopen bijna drie jaar structureel niets verbeterd. Dus die banken vertrouwen elkaar nog steeds niet. En dat is volkomen begrijpelijk.

-Andere indicaties van meer van hetzelfde zijn de berichten uit Griekenland (neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid) of de 'oplossing' die in Spanje bedacht is om zwakke banken te helpen. Die banken moeten met elkaar fuseren en dan hoopt de Spaanse centrale bank dat er mensen zijn die geloven dat zwakkere broeders bij elkaar brengen een sterkere broeder oplevert. En dan vinden ze het vreemd dat het vertrouwen van het publiek alsmaar verder onder druk komt te staan.

-En wat dacht u van het maar extreem laag houden van de korte rente door diezelfde toezichthouders? Goed voor de banken, dat is zeker, maar ook extreem slecht nieuws voor de brave burgers die graag wat geld opzij zetten voor andere tijden. Braaf en betrouwbaar zijn wordt keihard afgestraft. Sterker, de prikkel die die extreem lage rente geeft is om dan maar risicovoller te gaan handelen. Met alle mogelijk vervelende consequenties vandien. Iedere keer opnieuw wordt het gewone publiek te grazen genomen en vinden de toezichthouders het vreemd dat het wantrouwen bij dat publiek alleen maar blijft toenemen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten