maandag 14 juni 2010

11 juni 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen aan de vriendelijke kant. Veel wat hogere koersen, met omzetten die maar weinig voorstellen. Enkele vage berichten over iets meer groei plus natuurlijk de koersstijgingen gisteren in de VS deden hun werk.

-Er is natuurlijk maar een reden waarom het economisch in de wereld wat beter gaat: de overheidsbestedingen. Als echter gekeken wordt wat dat overheidsoptreden nou eigenlijk oplevert ('how much bang do we get for the buck'), is er helaas maar een conclusie mogelijk: dat valt extreem tegen. In de VS levert een begrotingstekort van meer dan 10% van het nationaal inkomen niet meer dan een paar procent groei op en in de eurozone is het rendement van het overheidsoptreden niet hoger.

-Een andere invalshoek met betrekking tot het herstel is de volgende. Eind 2008 zijn er overal in het financiele stelsel series crisisingrepen gedaan. Nu, bijna 2 jaar later, zijn al die ingrepen nog steeds van toepassing en wordt de inzet eerder groter dan minder. Blijkbaar ligt het financiele stelsel nog steeds op de intensive care. En de roze brillen durven dan toch nog te spreken over een herstel. In welke wereld leef je dan?

-Nog een leuk verhaal over de banken. In het FD een artikel over het liquideren van de Dirk-bank. Wat blijkt nou? Nogal veel bezittingen van Dirk zijn op papier veel meer waard dan anderen bereid zijn ervoor te betalen. Wat denkt u? Zou alleen Dirk zichzelf rijk gerekend hebben of hebben de andere zelfbenoemde toppers in de financiele wereld hetzelfde gedaan? Is dat misschien een van de redenen waarom die toppers elkaar niet meer vertrouwen en een steeds groter beroep op de ECB doen? En maar over dat herstel blijven kakelen. Sure, and pigs can fly.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten