maandag 21 juni 2010

21 juni 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen bijzonder vriendelijk. Bijna alleen maar hogere noteringen, met omzetten die niet eens laag zijn. De reden ervoor geeft echter kristalhelder aan dat de beleggers de weg helemaal, totaal en volledig kwijt zijn. Omdat de Chinese autoriteiten hebben laten weten verder te willen gaan met herzieningen in hun wisselkoersbeleid, is in euroland iedereen euforisch. Verder gaan, he? Geen tijdlijn, geen percentages, geen enkel detail, helemaal niets, maar wel duidelijk hogere koersen.

-En waarom komen de Chinezen met deze uitspraak? Heel simpel: in de VS hebben de politici zichzelf ervan overtuigd dat de koers van de yuan ten opzichte van de dollar een belangrijke oorzaak van alle Amerikaanse problemen is en die politici vinden dat er dus wat moet gebeuren. Om nu te voorkomen dat er plotseling allerlei rare maatregelen worden genomen in de VS gooien de Chinezen dit whoppertje de wereld in.

-En wat doet een aandelenmannetje dan? U kunt het ondertussen wel weten. Die neemt iets wat misschien een keer ergens een minimaal effect kan hebben en blaast dat op tot een majeure ontwikkeling. En wie trappen dan collectief weer in zo'n onzintekst? De verzamelde pennenlikkers natuurlijk, die elkaar dan proberen te overtreffen met verhalen die uiteraard ook helemaal nergens op slaan.

-Waar bijvoorbeeld wel aan gedacht had kunnen worden, is aan de extreem belangrijke rol van China in de financiering van de Amerikaanse tekorten. Wat denkt u? Als de yuan in waarde gaat stijgen ten opzichte van de dollar, zouden de Chinezen dan genoegen blijven nemen met die extreem lage Amerikaanse rente of zouden ze een hogere rente gaan eisen als vergoeding voor het valutarisico dat genomen wordt? En wat betekent een hogere rente in de VS voor het herstelverhaal? Om maar eens wat te noemen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten