donderdag 30 december 2010

-U kent de inhoud van de eerste alinea van dit stukje ondertussen wel: minimale omzetten, minimale koersbewegingen en alle berichten negeren die niet uitgesproken positief zijn. Vanmorgen is het op de bekende Europese aandelenmarkten niet anders.

-En zo is de maand december een buitengewoon prettige maand voor de aandelenbeleggers geworden, met indexstijgingen van tegen de 10%. Daar kan de conclusie uit worden getrokken dat de beleggers uitgesproken positief zijn over de mogelijke gebeurtenissen in 2011. Een andere conclusie kan zijn dat het begrip 'risico' blijkbaar niet meer bestaat.

-Bij AFS kunnen we namelijk moeiteloos 10 factoren bedenken die ieder moment roet in het eten kunnen gooien. En dan hebben we het niet over obscure dingetjes waar nog nooit iemand van gehoord heeft, maar alleen maar over grote pijnpunten die al een tijd spelen en waar al voldoende over geschreven/gesproken is. Denk bijvoorbeeld eens aan de problemen in een aantal Europese landen of aan de zwakke financiele posities van de banken of aan de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeids- en huizenmarkten of aan de recente berichten uit China of aan etc. etc. Als beleggers nu blijven denken dat het met al deze factoren goed gaat komen, is je hoofd echt metersdiep in het zand steken.

-Ruim twee jaar na het uitbreken van de crisis er een Nederlandse bank opgestaan die impliciet toegeeft dat de 'oude' tijden niet meer terugkomen. De ABNAmro gaat grenzen stellen aan het verstrekken van nagenoeg ongelimiteerde hypotheken aan sommige (erg) goed verdienende beroepsgroepen. Het idee dat die mensen ieder jaar veel meer gaan verdienen zodat ook een torenhoge hypotheek nooit een probleem kan opleveren, wordt overboord gezet. Een volgend klein nageltje aan de doodskist van de perma-optimisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten