maandag 13 december 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen weer tamelijk vriendelijk. Veel wat hogere noteringen met omzetten die maar weinig voorstellen. De berichten die bekend zijn gemaakt, kunnen zwaar te denken geven, maar de handelaren/beleggers zijn opnieuw in staat een en ander volkomen te negeren. Oftewel: goed nieuws wordt gezien als goed nieuws, geen nieuws wordt gezien als goed nieuws en slecht nieuws wordt ook gezien als goed nieuws. Hogere noteringen kunnen dan geen verrassing meer zijn.

-Wat de aandelenmannetjes tot nu toe volledig weten te negeren, zijn de ontwikkelingen op de internationale rentemarkten. Vrijdag in de VS was er weer sprake van een voor obligatiebegrippen echte slachtpartij. Na het nieuws over het begrotingstekort over de maand november van $ 150 mrd werd nogmaals duidelijk dat er in de VS geen enkele bereidheid is om die tekorten aan te pakken. En daar wordt men in obligatieland tamelijk nerveus van.

-Op de Europese rentemarkten is de stemming zeker niet beter. Daar zorgen de discussies over mogelijk volgende reddingsoperaties van landen wel voor. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen van de discussies over de toekomst van de euro.

-Hoe het ook zij, op allerlei plaatsen is de rente aan het oplopen en worden de obligatiebeleggers alsmaar nerveuzer wat tot verdere rentestijgingen kan leiden. Het kan geen kwaad als aandelenbelegger eens even stil te staan bij de mogelijke consequenties van die oplopende rente. Denk bijvoorbeeld aan de effecten op de huizenmarkten.

-Zo heeft China zichzelf ook in een moeilijk parket gebracht. De lage rente daar heeft mede tot de moeder van alle huizenzeepbellen geleid en nu begint ook de inflatie sterk toe te nemen. De voor de hand liggende oplossing om de inflatie onder controle te krijgen, is het verhogen van de rente. Maar een hogere rente is een extreem negatieve factor voor die huizenmarkt. Er kan rustig gewacht worden op tamelijk onprettige berichten uit China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten