dinsdag 21 december 2010

-De feestdagen komen er aan en handelaren/beleggers lijken al in de feeststemming te komen. Veel wat hogere noteringen met omzetten die overigens extreem laag zijn. De bereidheid om iets te doen met minder prettige/slechte berichten is plusminus nul.

-Er kan bijvoorbeeld gelet worden op wat de centrale banken op allerlei plaatsen in de wereld aan het doen zijn. En die zijn in ieder geval geen enkele eerder genomen maatregel aan het terugdraaien. Sterker, overal is het tegendeel van toepassing. Er worden nog steeds nieuwe, andere en uitgebreidere maatregelen genomen. Dat betekent natuurlijk maar een ding: de centrale bankiers hebben maar erg weinig vertrouwen in het bestaande economische herstel.

-Nog sterker: zonder alle acties van die centrale bankiers en ministers van financien zou er helemaal geen sprake zijn van welk herstel dan ook. Het extreem goedkope geld, de serieuze begrotingstekorten en het opkopen van van alles en nog wat zorgt voor de plusjes, de particuliere sector doet daar niet genoeg voor.

-U kunt dus ook even stilstaan bij de vraag hoe dat verder kan/moet en wat daar de mogelijke consequenties van gaan zijn. De mogelijke antwoorden op die vragen zijn niet prettig en beloven ook weinig goeds voor de financiele markten. Het is misschien wel leuker om als belegger vooral oog te hebben voor de mogelijke kansen, maar niet voor de eerste keer gedurende het afgelopen decennium is het een heel stuk verstandiger om nu veel meer aandacht te besteden aan de risico's.

-Dat laatste doen de grote bazen van veel Amerikaanse bedrijven ook. Wat ze in persberichten over de toekomst naar voren brengen is een ding, maar met betrekking tot hun belangen in hun eigen bedrijven worden ze een stuk terughoudender. Het aantal bazen dat aandelen in de eigen bedrijven aan het verkopen is, is echt heel veel groter dan het aantal bazen dat aandelen in de eigen bedrijven aan het kopen is. Wat denkt u? Zou dat nog iets betekenen?.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten