donderdag 2 december 2010

-Waarom gaan de koersen op de bekende Europese beurzen vanmogen omhoog? Omdat de koersen op Wall Street omhoog gingen natuurlijk. En waarom gingen de koersen op Wall Street omhoog? Omdat er een paar puur Amerikaanse berichtjes waren die met veel fantasie en het uitschakelen van je hersens als positief betiteld konden worden terwijl tegelijkertijd de 'in your face' slechte berichten uiteraard volkomen genegeerd werden.

-Een voorbeeldje: in het particuliere Amerikaanse bedrijfsleven zijn er waarschijnlijk wat banen bijgekomen. Goed nieuws natuurlijk. Nu de kanttekeningen. 1) Alleen de groei van de beroepsbevolking is per maand is al veel hoger dan dat getalletje. 2) De echte problemen in de VS zitten nu bij de overheid waar op lokaal en regionaal niveau banen aan het verdwijnen zijn. 3) De 99-ers, werklozen die waarschijnlijk binnen heel kort geen enkele uitkering meer krijgen. En dat zijn er minstens een paar honderdduizend per maand. Dus in roze brillenland Amerika worden die drie vrij grote minnen al genegeerd en dat plusje lekker opgeblazen en in roze brillenland euroland gooien we daar nog een schepje bovenop.

-Het Beige Book van de Federal Reserve. Ja, lieve mensen, het gaat wat beter in de VS. Maar wat denkt u? De Amerikaanse regering heeft een begrotingstekort van ruim boven de $1.000 mrd. Zou dat niet met extreem grote afstand de belangrijkste factor zijn in dat herstelverhaal? En hoe lang denkt u dat dergelijke tekorten kunnen blijven bestaan? En denkt u dat dergelijke tekorten een solide basis onder dat herstel leggen?

-In euroland is alle hoop weer gevestigd op Jean-Claude in Frankfurt. Hij moet de eurozone gaan redden. Lieve mensen, denken we nou echt dat het kopen van staatsleningen of het pompen van nog meer geld in de economie of ... ook maar iets gaat bijdragen aan het oplossen van welk probleem dan ook? De bekende indices staan op niveaus van meer dan 10 jaar geleden. Waarom blijven we nou al die onzinverhalen herhalen/geloven terwijl de resultaten aantoonbaar waardeloos zijn? Wordt het niet de allerhoogste tijd om eens wat anders te gaan bedenken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten