maandag 3 januari 2011

-De bekende Europese aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar behoorlijk enthousiast begonnen. Bijna alleen maar hogere, en soms duidelijk hogere noteringen, al stellen de omzetten maar weinig voor. Nieuws is schaars, maar series krantenartikelen met erg positieve verhalen over 2011 als het jaar van het aandeel waren blijkbaar voldoende.

-Bij AFS zijn we daar een stuk minder zeker van. Vanuit macro-economisch perspectief kunnen wij wel een aantal dingen noemen die in 2011 voor grote problemen kunnen gaan zorgen. Het lijkt ons sterk dat de aandelenbeleggers daar, als er iets gebeurd, dan niet op gaan reageren. Blijkbaar gaan diezelfde beleggers ervan uit dat er in dit jaar geen belangrijke dingen misgaan. Ondenkbaar is dat natuurlijk niet, maar de kans daarop is niet groot.

-Een andere gedachte is dat die beleggers een blind vertrouwen hebben in het probleemoplossende vermogen van de verantwoordelijke autoriteiten. Als echter gekeken wordt naar wat die groep mensen de afgelopen jaren gedaan heeft, is dat vragen om problemen. Alles, maar dan ook alles was er op gericht om ongeacht de langere termijn consequenties, de problemen vooruit te schuiven. Dat is wel aardig gelukt, maar opgelost is er helemaal niets. Sterker, onderliggend zijn de problemen alleen maar groter geworden.

-Nog een smaakje is dat mogelijk andere beleggingen onvoldoende interessant zijn. Niet echt een sterk argument om dan maar aandelen te kopen.

-Kortom, er is weer extreem veel aandacht voor de kansen, terwijl er tegelijkertijd extreem weinig aandacht is voor de risico's. In onze beleving is die combinatie op dit moment niet verstanding, om het eens heel voorzichtig te formuleren. In onzekere tijden zoals nu is het beter om eens na te denken over het beursmotto ' when in doubt, stay out'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten