maandag 20 december 2010

-Het einde van het jaar komt erg dichtbij en dus sluiten meer en meer handelaren/beleggers de boeken. Omzetten en koersbewegingen stellen niets meer voor. Vanwege de altijd aanwezige positieve grondhouding staan er natuurlijk wel meer plusjes dan minnetjes.

-Die positieve grondhouding maakt het ook mogelijk alle berichten die niet prettig zijn te negeren en negatief nieuws gewoon te ontkennen. Zo geven de berichten met betrekking tot het oplossen van de problemen in de eurozone meer dan genoeg redenen heel voorzichtig te worden. Toch gebeurt dat absoluut niet.

-Ook als gelet wordt op de verwachtingen voor het komende jaar valt het sterke optimisme met betrekking tot de aandelen op. Ongeveer iedereen verwacht dat 2011 weer een prettig jaar voor aandelen gaat worden. De problemen in de eurozone doen er blijkbaar maar weinig toe, dat in de VS telkens nieuwe maatregelen bedacht moeten worden om de economie te steunen, doet er blijkbaar ook niet toe, dat er bij de banken nog steeds niets veranderd is, geeft blijkbaar ook niets en de sombere verwachtingen met betrekking tot de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en de regionale overheden maken net zo min wat uit. Met de aandelen kan het lekker blijven gaan.

-Dit betekent vooral een ding; dat het risicobesef in aandelenland nagenoeg helemaal is verdwenen. Resteert de vraag: willen we nou echt voor de derde keer in een jaar of tien meemaken wat de onvermijdelijke consequentie hiervan gaat zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten