vrijdag 3 december 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen wel vriendelijk. Veel wat hogere noteringen met omzetten die overigens maar weinig voorstellen.

-Opmerkelijk is wel hoe ongelofelijk veel vertrouwen er in aandelenland is ontstaan in het optreden van de twee belangrijke centrale bankiers Ben Bernanke en Jean Claude Trichet. In aandelenland hebben deze mannen de status van supermannen gekregen. Zij gaan de ontstane problemen het hoofd bieden en er voor zorgen dat alles helemaal goedkomt.

-Er gaan echt nog boeken geschreven worden over hoe grote groepen beleggers eind 2010
zijn gestopt met zelf nadenken en zich helemaal hebben overgegeven aan het optreden van de nieuwe helden. Helden die het de afgelopen 2,5 jaar nou niet echt fantastisch gedaan hebben, om het eens voorzichtig te formuleren. Zet daarvoor alleen maar eens wat uitspraken van de mannen op een rijtje en vergelijk die met wat er gebeurd is.

-Wat ook niet echt voor deze toppers pleit, is dat er de afgelopen jaren op hun terrein wel grote problemen zijn ontstaan (denk kredietcrisis/banken in problemen), maar dat er daarna helemaal niets is opgelost. Er is wel veel gebeurd en er is een ongelofelijke hoop geld tegen aan gesmeten, maar veel meer dan tijd is er niet gewonnen. En dan toch dat vertrouwen?

-Straks weer volgende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hoeveel banen zijn er in de VS bijgekomen? Daar gaat wel een plusje uitkomen, maar op dit moment belangrijker is hoeveel Amerikanen zich helemaal hebben teruggetrokken van die arbeidmarkt. Dat cijfer is te vinden in de uitkomsten van een grote enquete onder de bevolking die tegelijkertijd met de enquete onder de bedrijven wordt gehouden. Het afgelopen jaar hebben echt honderdduizenden mensen er de brui aan gegeven, een ontwikkeling van de gemiddelde roze bril bij voorkeur niet over nadenkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten