vrijdag 17 december 2010

-Net als zoveel eerdere morgens is het ook vanochtend behoorlijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Nieuws is er maar weinig en omzetten en koersbewegingen stellen, op een paar uitzonderingen na, ongeveer niets voor.

-Gisteren werden in de VS de voorgestelde belastingplannen in het parlement aangenomen. Hogere begrotingstekorten komen eraan. Opmerkelijk is het verschil tussen de VS waar echt geen enkele bereidheid lijkt te bestaan om die tekorten aan te pakken en de eurozone waar het terugdringen van die tekorten heel erg hoog op de prioriteitenlijst staat.

-In diezelfde eurozone is door de regeringsleiders overlegd over hoe de mogelijke problemen kunnen worden aangepakt. Een tijdelijke maatregel gaat permanent gemaakt worden, that's it. Nou, nou, tsjonge, tsjonge. De beuk wordt er ingegooid. Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Als dit de oplossing voor een probleem moet zijn, dan stelt dat probleem helemaal niets voor.

-In Duitsland zijn verschillende economische onderzoeksinstituten met hun groeiverwachtingen voor 2011 en 2012 gekomen. De rode draad is tamelijk helder. Afzwakkende groei in 2011 en nog verder afzwakkende groei in 2012.

-Het blijft verbazen hoe weinig aandacht er in de grote media is voor de drie grote problemen in de VS, de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en de situatie bij de lokale/regionale overheden. Er wordt soms wel iets mee gedaan, maar daar is ook alles mee gezegd. Gelukkig zijn er genoeg bezorgde Amerikanen die middels weblogs proberen duidelijk te maken hoe de economische realiteit zich ontwikkelt. En die is niet prettig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten