dinsdag 7 december 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er best in vanmorgen. Bijna alleen maar hogere noteringen met omzetten die duidelijk hoger zijn dan de afgelopen ochtenden. Handelaren/beleggers blijken weer bereid een aantal berichten extreem welwillend te beoordelen.

-Denk dan bijvoorbeeld aan het nieuws dat in de VS een voorlopige overeenstemming is bereikt tussen de regering en de grote partijen over een volgend rondje nieuwe maatregelen om de economie te ondersteunen. Dat de economie blijkbaar nog steeds niet zonder nog meer maatregelen kan, lijkt geen enkele rol te spelen. Hogere tekorten, dus goed. Volgens de aandelenmannetjes in ieder geval.

-Opmerkelijk, want in de eurozone wordt er alleen maar gesproken over bezuinigingen en nog meer bezuinigingen. En daar vinden we het juist niet goed als de verschillende regeringen met geld blijven strooien.

-Een ander 'goed' bericht betrof het nieuws dat in de VS de regering aandelen Citigroup gaat verkopen en zo een behoorlijk gedeelte van de eerdere steunmaatregelen voor Citi weer gaat terugverdienen. Kan natuurlijk allemaal geen kwaad, maar niet vergeten moet worden dat de 'redding' van de Amerikaanse banken in de herfst van 2008 ook omvangrijke impliciete kosten met zich heeft meegebracht. Wat dacht u bijvoorbeeld wat het verlagen van de rente voor de spaarders heeft betekend? Of hoe hoog de kosten voor de pensioengerechtigden aan het oplopen zijn?

-Minder goed blijven de berichten uit de eurozone waar de verantwoordelijke autoriteiten het maar nergens met elkaar over eens kunnen worden. Proefballonnetjes, via de pers communiceren, alleen maar denken in termen van eigenbelang etc. etc. Het belooft allemaal niets goeds voor wat betreft het aanpakken van de ontstane problemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten