woensdag 29 december 2010

-We moeten helaas in herhaling gaan vervallen. Het is opnieuw extreem rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen weer niets voor en handelaren/beleggers zijn (nog) niet bereid na te denken wat de mogelijke consequenties kunnen zijn van de berichten die bekend zijn geworden.

-Gistermiddag bijvoorbeeld was er tamelijk somber nieuws over de Amerikaanse huizenmarkten. Daar zijn de prijzen weer aan het dalen en dat waren pas de cijfers over oktober. Met de wintercijfers op komst kan iedereen bedenken dat het daar niet bij gaat blijven. En zolang voor verreweg de meeste mensen hun huis hun waardevolste bezit is, is er maar een conclusie mogelijk: de Amerikanen gaan de komende maanden echt niet positiever over hun toekomst worden. Om het eens heel voorzichtig te formuleren. Wat dat kan betekenen voor de bereidheid om geld uit te geven en de investeren, mag u zelf bedenken.

-Het was daarom totaal geen verrassing dat het laatste cijfer over het consumentenvertrouwen in de VS gisteren ook dik tegenviel.

-De berichten uit China worden per dag gekker. Autoverkopen beperken vanwege milieuvervuiling, goedkope huizen bouwen omdat er miljoenen huizen leeg staan die te duur zijn en gisteren het bericht dat op sommige plaatsen de lonen zeer fors verhoogd worden omdat de inflatie begint op te lopen. Let wel: op sommige plaatsen en fors verhoogd. Wat denkt u? Gaat het daarbij blijven of gaat er op andere plaatsen misschien ook iets gebeuren. Paniek is altijd een heel slechte raadgever en snel wat bedenken geeft bijna altijd onverwachte en onprettige consequenties.

-In Nederland gaat het allemaal wat beter. Met name de berichten uit de industrie geven aan dat er in die sector weer vooruit gekeken wordt. Denk dan s.v.p. niet dat het dan overal goed gaat. Bezuinigingen en op de kleintjes letten, begrippen die nu overal gebruikt worden, zijn macro-economische minnen, en niets anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten