woensdag 8 december 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is het vanmorgen tamelijk rustig. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Het begint er heel erg voorzichtig op te lijken dat de aandelenmannetjes/vrouwtjes eens om zich heen hebben gekeken, toevallig hebben gezien dat er veel spektakel is op de obligatiemarkten en zich nu aan het afvragen zijn of dat nog iets betekent.

-In Amerika-obligatieland was het namelijk volledig bal gisteravond. De obligatiebeleggers daar begrijpen dat het dik verhogen van het al torenhoge begrotingstekort door de regering-Obama geen goed nieuws is. De koersen werden voor obligatiebegrippen serieus in elkaar gedreund (rente omhoog). Alles en iedereen kan beter gaan hopen dat het hier bij gaat blijven, want extreme tekorten/torenhoge schulden en een oplopende rente gaan niet lekker samen.

-Voor de rest blijft het aantal ontvangers van voedselbonnen in de VS met een paar honderdduizend mensen per maand toenemen en is er een dik misverstand ontstaan over de maatregelen die zijn voorgesteld in het kader van uitkeringen aan werklozen. Het is niet zo dat de maximale duur van een uitkering verlengd is. Na 99 weken was het op en blijft het op. Wat er wel gebeurd is dat de tijdelijke regelingen om langer een uitkering te kunnen krijgen met een jaar verlengd zijn. Het gaat dus niet om de looptijd, het gaat om het programma. En de roze brillen blijven gewoon volhouden dat het herstel kan doorzetten.

-Nieuws uit Duitsland. Daar worden de eerste tekenen zichtbaar dat de groei binnenkort met een beetje pech gaat afzwakken. De Duitse export is de afgelopen maand wat gedaald vanwege minder prettige ontwikkelingen in de wereldeconomie. .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten