donderdag 9 december 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen tamelijk rustig. Meer plusjes dan minnetjes, dat wel, en omzetten die best aardig zijn, maar daar bljift het voorlopig bij.

-De grote vraag is wanneer de aandelenmannetjes eens gaan nadenken over de mogelijke consequenties van de ontwikkelingen op de internationale rentemarkten waar de onzekerheid wel degelijk aan het toenemen is. Op dit moment lijkt het in aandelenland alsof het begrip 'rente' er totaal niet toe doet en bovendien geen enkele betekenis heeft voor ook maar iets wat van belang is voor aandelen. De langjarige beleggingspraktijk leert echter dat als de aandelen- en obligatiemannetjes ergens over van mening verschillen, het bijna altijd dezelfde groep is die gelijk krijgt. En dat zijn niet de aandelenmannetjes.

-Waar ze die les na 20 jaar beginnen te begrijpen, is in Japan. Daar werden vanmorgen best mooie macro-economische groeicijfers gepresenteerd, maar in aandelenland werd er nauwelijks op gereageerd. Vergelijk dat eens met de volkomen hysterische reacties in euroland of de VS als een cijfertje bijvoorbeeld een keer minder slecht dan gevreesd is. In Japan hebben de aandelenmannetjes ondertussen, na veel jaren vol teleurstellingen, geleerd eerst even na te denken voor er gereageerd wordt. Bestedingsprogramma's van de overheid werken op korte termijn wel positief, maar lossen geen problemen op.

-Vertrouwen, altijd belangrijk. Ook al zou het nieuws uit bijvoorbeeld pensioenenland wat beter worden (denk: wat hogere dekkingsgraden), dan is nog absoluut niet zeker dat het grote publiek weer meer vertrouwen krijgt in de pensioenfondsen. Bij AFS denken we dat er eerst series goede berichten moeten komen voordat het wantrouwen wat kan afnemen. In de tussentijd gaat datzelfde publiek voorzichtig blijven en er onbedoeld voor zorgen dat het economische herstel niet gaat doorzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten