woensdag 30 mei 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen niet zo best. Bijna alleen maar lagere noteringen met omzetten die niet bijzonder zijn. De berichten over de Europese schuldencrisis blijven de sfeer onder druk zetten.

- Gisteren het nieuws dat het 'redden' van het Spaanse Bankia moeilijker gaat worden dan gedacht werd en het gegeven dat de Spaanse detailhandelsverkopen met bijna 10% gedaald zijn. Oftewel; de problemen in dat land worden echt per dag een stuk groter. Geen prettig gegeven.

- In de VS wisten handelaren/beleggers twee tamelijk negatieve berichten te negeren. Het consumentenvertrouwen kwam veel lager uit dan waar op gerekend werd en op de huizenmarkt wil maar geen herstel optreden. En dat gaat er ook niet komen omdat in de VS de jeugdwerkloosheid behoorlijk aan het oplopen is en de jongeren met torenhoge studieschulden ook geen huis kunnen kopen. Zonder voldoende starters gaat er op een huizenmarkt niets goeds gebeuren.

- Meer nieuws over een huizenmarkt. Dit keer over de Nederlandse, waar de Europese Commissie een aantal uitspraken over gedaan heeft. Eerst over de hypotheekaftrek waar veranderingen in moeten komen, maar ook over de huurmarkt en het scheefwonen waar blijkbaar ook iets aan gedaan moet worden. Maar sta eens even stil bij de bureaucratische nachtmerrie die dan gaat ontstaan. Steeds meer mensen (zelfstandigen etc.) hebben bijvoorbeeld behoorlijk fluctuerende inkomens. Wie gaat dat bijhouden en hoe snel wordt hun huur dan iedere keer aangepast? En waarom gaan 100% vergelijkbare woningen mogelijkerwijs heel verschillende huren krijgen? Wat voor auto's en vakanties betaald moet worden, is toch ook niet afhankelijk van het inkomen van de koper? Etc. etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten