dinsdag 8 mei 2012


- Na de zeer opmerkelijke koersbewegingen van gisteren wordt er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten een pas op de plaats gemaakt. Veel kleine minnetjes met omzetten die maar weinig voorstellen. Op één uitzondering na natuurlijk, die van KPN. Berichten zijn er meer dan voldoende, maar u kent de opstelling van handelaren/beleggers ondertussen wel. Alles wat niet extreem negatief is, is goed nieuws.

- Dat de economische realiteit in een strak tempo blijft verslechteren, lijkt niet ter zake te doen. Let even op de berichten uit Spanje waar de regering tot de conclusie is gekomen dat met het eerder samenvoegen van een paar zwakke banken misschien een paar maanden tijd is gewonnen, maar helemaal niets is opgelost. Nu wordt er gesproken over een kapitaalsinjectie van € 8 mrd. En dat gaat ook onvoldoende zijn, want de problemen worden ook in Spanje immers per dag gewoon groter. 

- Belangrijk is wel dat de Spaanse regering het bank-probleem zelf gaat aanpakken en niet naar de ECB om het voor hen te doen. En zo hoort het ook, volgens Jens Weidmann, de president van de Duitse Bundesbank. Hij vindt dat de politici uit allerlei landen moeten stoppen met zich te verschuilen achter de ECB en veel meer zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het aanpakken van de ontstane problemen in de verschillende landen.

- In de VS is een vergelijkbare discussie op gang aan het komen. Fed-voorzitter Bernanke is zich langzaam maar zeker aan het realiseren dat iedere keer meer van hetzelfde doen geen serieuze resultaten oplevert. Hij begint zich meer en meer te verzetten tegen de mensen die blijven voorstellen om er maar meer geld tegen aan te gooien in de hoop dat dat geld ergens blijft plakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten