donderdag 3 mei 2012


- Het blijft verbazen hoe handelaren/beleggers in staat blijven de zich ontwikkelende financieel-economische realiteit meer dan volledig te negeren. Redelijk wat hogere noteringen dus met omzetten die maar weinig voorstellen.

- Als gelet wordt op de macro-economische berichten die de afgelopen dagen in de eurozone bekend zijn geworden, kan er echt maar één conclusie getrokken worden; de problemen blijven in een strak tempo toenemen. Gisteren behoorlijk slechte cijfers over de inkoopmanagers uit de industrie en even daarna ook erg nieuws uit de arbeidsmarkt waarbij met name de ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid gewoon keihard negatief is.

- En hoe gaan 'we' dat oplossen? Nou, door een volgend beroep op de ECB te doen natuurlijk, want wat is er makkelijker? Wat er beter is, is natuurlijk een veel verstandiger vraag. En dan komt de bal terecht bij de groep mensen die ongeveer systematisch weigert te doen wat noodzakelijk is. Te weten de politici in allerlei landen die maatregelen moeten aannemen om de groei weer op gang te brengen. Denk aan hervormingen op de arbeidsmarkt, denk aan het verminderen van allerlei regeltjes en voorschriften, denk aan het eenvoudiger maken om een bedrijf te beginnen.

- Want er wordt nu een volledig misplaatste tegenstelling gecreëerd tussen bezuinigingen en groei. Het is namelijk geen kwestie van of het één of het ander, maar van en het één en het ander. Voor alle duidelijkheid: ergens veel geld tegen aan gooien is geen garantie voor een lekker groeiende economie. Kijk daarvoor maar naar wat er de afgelopen jaren er op veel plaatsen in de wereld gebeurd is (denk Japan, denk het VK en denk de VS). Groei op gang brengen heeft immers veel meer te maken met wat hierboven staat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten