woensdag 16 mei 2012


- Griekenland, meer Griekenland en nog meer Griekenland, meer smaakjes zijn er vanmorgen niet op de bekende Europese aandelenmarkten. Aangezien de inhoud van de berichten impliceert dat de problemen eerder groter dan kleiner worden, neemt de onzekerheid toe.

- Op allerlei denkbare fronten is Griekenland onderwerp van discussie. Er zijn binnenlandse politieke overwegingen, het gaat erover in gesprekken tussen Duitsland en Frankrijk, de ECB doet uitspraken over de Griekse banken, het IMF laat van zich horen en ga zo maar door. Maar van oplossingen en vooruitgang is maar weinig sprake. Vandaar de toenemende nervositeit.

- U moet bovendien nooit vergeten dat echt alles wat er met betrekking tot Griekenland gezegd, bedacht en gedaan wordt, onmiddellijk consequenties heeft voor de ontwikkelingen in landen als Portugal, Spanje en Italiƫ. De precedent-werking is echt enorm sterk en bepaalt voor een belangrijk deel wat er in Griekenland wel of niet kan/gaat gebeuren.

- In Nederland begint de crisis ook voelbaar te worden. Vanmorgen het nieuws dat de met afstand belangrijkste Nederlandse crisis-indicator een negatief signaal heeft afgegeven. We hebben het dan natuurlijk over het aantal geboekte vakanties (het heiligste der heiligen in onze samenleving) dat behoorlijk aan het dalen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten