dinsdag 15 mei 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten is de stemming vanmorgen beter dan gisteren. Vooral omdat de inhoud van enkele berichten beter dan verwacht was. Meer plusjes dan minnetjes zijn het resultaat, met omzetten die overigens niet zoveel voorstellen.

- Die beter dan verwachte berichten hadden betrekking op een serie cijfers met betrekking tot de economische groei in een aantal Europese landen. Met name het nieuws uit Duitsland viel erg mee, want de Duitse economie blijkt weer te groeien. Maar ook het opgetelde cijfer over de eurozone bleek iets mee te vallen.

- Die Duitse cijfers gaan voor kanselier Merkel natuurlijk een enorme steun in de rug zijn. Het Duitse beleid van bezuinigen aan de ene kant en hervormingen in de economie doorvoeren om de groei te stimuleren aan de andere kant, blijkt dus te kunnen werken. Daar gaat mevrouw Merkel de komende tijd een hoop mensen aan herinneren. En zeker de mensen die alleen maar praten over meer geld lenen en uitgeven om de economie te stimuleren.

- De ontwikkelingen in/rond/met/onder etc Griekenland blijven de gemoederen natuurlijk erg bezighouden. Grote vraag is nu hoe de politieke wil en de financiƫle mogelijkheden zich tot elkaar blijven verhouden. Dat politici in het kader van het grote en langjarige proces van Europese eenwording niet hardop willen praten over een mogelijk uittreden van Griekenland uit de eurozone is begrijpelijk. Of de financiƫle realiteit dat mogelijk gaat maken, is een heel ander verhaal.

- Ondertussen blijven de kleinere berichten uit China het hoge groei-verhaal maar tegenspreken. De afgelopen dagen was er sprake van nieuws over het energieverbruik, over reserves van de banken en over buitenlandse investeringen in China die nou niet echt wijzen op hoge groeicijfers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten