woensdag 29 februari 2012


- De ECB heeft net nog eens € 529 mrd aan zeer goedkope kredieten beschikbaar gesteld en in aandelenland wordt dat gezien als goed nieuws. Is het mogelijk om nog duidelijker te illustreren dat men in aandelenland volledig, maar dan ook volledig de weg kwijt is? Het is toch gewoon keihard slecht nieuws dat dit nodig is? Dit geeft toch alleen maar aan dat de problemen nog steeds per dag groter worden?

- Andere berichten uit de eurozone zijn maar net iets minder slecht. Zo komen er in Spanje per dag nieuwe begroting-lijken uit de kast vallen en lopen de tekorten dus ook per dag op. En in Ierland mag de bevolking zich gaan uitspreken over de laatste aanpassingen in de Europese afspraken. Vanuit een democratisch perspectief gezien goed nieuws, maar er kan ook zomaar een heleboel onrust over ontstaan.

- In de VS blijven de beleggers zichzelf ook op een grote schaal voor de gek houden. Neem het idee dat het consumentenvertrouwen weer aan het verbeteren is. En dat terwijl de lonen nauwelijks meer stijgen, de huizenprijzen blijven dalen, de armoede sterk toeneemt en de arbeidsmarkt nauwelijks verbetert. Wij zijn erg benieuwd wie er waar ondervraagd wordt? Maar ongeveer alleen maar slecht nieuws en dan toch meer vertrouwen, vinden wij meer een China-verhaal.

- Nog sterker is echter wat er op de Amerikaanse beurzen gebeurt. De indices daar staan nu op de standen van voor de crisis losbarstte. En dat terwijl alle problemen die daarna ontstaan zijn echt alleen maar veel groter zijn geworden. Denk veel meer schulden, denk meer pensioen-problemen, denk spaarders, denk meer armoede, denk arbeidsmarkt-verslechtering, denk huizenmarkt-ellende, denk etc.etc. Dus veel meer en veel grotere problemen en toch dezelfde koersen. Je moet er maar op komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten