woensdag 22 februari 2012

-Het is vanmorgen weer eens heel erg rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor en nieuws is er ook niet veel. En de inhoud van het nieuws wat er wel is, is weinig prettig.

-Om te beginnen waren er een paar rapporten met verwachtingen ten aanzien van de Nederlandse huizenmarkt. Zelfs de uber-hopers van de Rabobank verwachten voor 2012 verdere prijsdalingen. Dan weet u ondertussen wel dat de waarschijnlijke realiteit een heel stuk somberder gaat worden. Het betekent natuurlijk ook dat de vooruitzichten voor de Nederlandse economie en dus het Nederlandse bedrijfsleven verder onder druk komen te staan.

-Waren er gisteren nog verhalen over een deal met betrekking tot Griekenland, vanmorgen waren er de cijfers over het begrotingstekort daar die een stuk slechter waren dan gehoopt werd. Het 'geheime' rapport van de Troika over Griekenland blijkt wel erg snel waar te zijn. Die cijfers gaan de bereidheid van een aantal Europese landen om meer geld in Griekenland te steken, natuurlijk niet bevorderen. Om het eens heel erg voorzichtig te formuleren.

-Een paar duizend kilometer verder komen er ook alsmaar meer wolkjes aan de economische horizon. Voor de mensen die nog steeds denken dat China een grote rol kan gaan spelen in het weer aantrekken van de wereld-economie moeten de laatste berichten toch teleurstellingen zijn.

-Maar handelaren/beleggers laten zich op geen enkele manier ontmoedigen door alle negatieve berichten. Kijk daarvoor maar naar de koersontwikkeling van de S&P 500 in de VS die nu weer op het niveau staat van voordat in de zomer van 2008 alle problemen ontstonden. En dat terwijl geen enkele van die problemen maar in de buurt van een oplossing is gekomen. Denk aan de arbeidsmarkt, aan de begrotingstekorten, aan de schulden, aan de huizenmarkt, aan de situatie bij de financiƫle instellingen, aan de toename van de armoede en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een serie grote en alsmaar groter wordende problemen en geen lagere koersen. Only in America, folks, only in America.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten