maandag 13 februari 2012

- Wat gebeurt er tegenwoordig als handelaren/beleggers geconfronteerd worden met een miniplusje en drie dikke minnen? De minnen worden uiteraard meer dan volledig genegeerd en er wordt vol ingezet op dat plusje. En dus noteren de bekende Europese indices vanmorgen wat hoger dan de slotstanden van vrijdag, want in Griekenland is het parlement immers akkoord gegaan met een tamelijk draconische verarming van de eigen bevolking om de obligatie-bezitters van de Europese banken maar te vriend te houden.

- Wat wordt er dan tegelijkertijd allemaal genegeerd? Nou, de laatste berichten over het Amerikaanse begrotingstekort bijvoorbeeld. De regering-Obama is vast van plan om ook dit jaar meer dan $ 1.300 mrd meer uit te geven dan er binnenkomt. Probeer eens te bedenken hoe het met die economie zou gaan als de tekorten vergelijkbaar zouden zijn met die van een aantal West-Europese landen.

- Dan is er nog Japan waar de economie aan het krimpen is. Niet spectaculair hard, maar wel duidelijk. Blijf svp in gedachten houden dat Japan nog steeds een heel grote economie is.

- Uit China komen ook berichten die groot en tamelijk negatief zijn. Daar hebben namelijk de banken van de regering opdracht gekregen om heel soepel om te gaan met de uitstaande schulden van de lokale en regionale overheden. Die hebben de afgelopen jaren extreme bedragen geleend en kunnen in steeds meer gevallen niet meer aan hun uitstaande verplichtingen voldoen. Gelukkig voelt de centrale regering met ze mee, maar het is wel een 100% indicatie dat er in China wat 'probleempjes' ontstaan zijn en die hoge groeipercentages gewoon niet waar meer kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten