vrijdag 24 februari 2012

-Er gebeurt voorlopig weinig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen zijn minimaal en de indices bewegen wat rondom de slotstanden van gisteren. Het wordt zelfs voor handelaren/beleggers langzaam te moeilijk om de realiteit te blijven ontkennen.
-De realiteit waar we het hier dan over hebben is die van meer economische problemen en lagere winsten. Gisteren werden er nog een manmoedige pogingen gedaan om die realiteit volledig te negeren, maar het begint nu toch allemaal erg ongeloofwaardig te worden. Het gegeven dat de Duitse ondernemers iets positiever zijn geworden, was ongeveer het enige nieuws wat besproken werd. Het bericht van de Europese Commissie waarin staat dat de Europese economie in 2012 wat gaat krimpen nadat er drie maanden geleden nog werd gerekend op een klein plusje, werd min of meer genegeerd. Maar welk bericht denkt u heeft meer gewicht: iets meer vertrouwen bij een kleine groep of een forse neerwaartse groeibijstelling voor de hele eurozone? Om het maar niet te hebben over het antwoord op de vraag: denkt u dat het wat betreft die neerwaartse bijstellingen hierbij gaat blijven?
-En daar kwam vanmorgen nog een ander bericht overheen: de groei van de Duitse economie is sterk aan het afzwakken, van een leuk plusje in het derde kwartaal van 2011 naar een klein minnetje in het vierde. U begrijpt dat ook bericht ondertussen al in het grote niets is verdwenen zodat handelaren/beleggers zichzelf kunnen blijven wijsmaken dat hogere koersen volstrekt gerechtvaardigd zijn.
-In de VS gebeurt precies hetzelfde. Het niet verder verslechteren van de arbeidsmarkt (werkloosheidsuitkeringen) wordt 'vertaald' als een hele dikke plus. Het nieuws dat de huizenprijzen gewoon blijven dalen (een echt veel belangrijker bericht) werd natuurlijk zo snel mogelijk in het grote niets gestopt. En zo kan men zichzelf ook in de VS blijven wijsmaken dat het binnenkort beter gaat en stijgende koersen de normaalste zaak van de wereld zijn. Kop, ik win: munt, jij verliest. Of zoiets.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten