donderdag 9 februari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten gebeurt vanmorgen maar weinig. Omzetten en koersbewegingen stellen, met uitzondering van die van ING, niet veel voor. Nieuws is er zoals gebruikelijk, meer dan voldoende, maar de bereidheid van handelaren/beleggers om daar voor de hand liggende conclusie uit te trekken, is meer dan volledig afwezig.

- Nog eens een keer over Griekenland. Zelfs als daar op enig moment in de toekomst een verliezen-verdelings-overeenkomst getekend gaat worden dan is er helemaal geen probleem opgelost. Sterker, dan beginnen de problemen echt, want dan is er in de eurozone een precedent ontstaan. Het is meer dan 100% zeker dat binnen 24 uur nadat de inkt van de Griekse overeenkomst opgedroogd is, andere Europese landen om een vergelijkbare deal gaan vragen. Welk land wil er nou geen kwijtschelding van schulden krijgen?

- In Nederland kwam het EIB (de bouwmannetjes) met een verhaal over de toekomstige ontwikkeling van de uitstaande nationale hypotheekschuld. Korte samenvatting: op de lange termijn worden al die problemen een stuk kleiner, dus waar hebben we het nou over? Voor de zoveelste keer: op de lange termijn komt altijd alles goed, daar bestaat geen enkel verschil van mening over. Het gaat er nu om hoe groot de problemen op korte termijn worden en hoe lang het gaat duren voordat we opgeteld weer boven jan zijn? De grote vraag is hoeveel meer mensen er binnen afzienbare tijd wel degelijk in (grote) problemen gaan komen en wat daar de consequenties van gaan zijn? Iets meer aandacht daarvoor had geen kwaad gekund.

- In het VK gaat het financieel-economisch in een strak tempo van kwaad naar erger. De Engelse centrale bank (BoE)  gaat een volgend megabedrag besteden om Britse staatsleningen te kopen. Dus het ministerie van financiĆ«n geeft leningen uit die dan door de BoE gekocht gaan worden. Als u nu denkt dat dat wel heel erg op een pyramide-spel lijkt, dan heeft u helemaal gelijk. Wat een bananenrepubliek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten