maandag 6 februari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet lekker inkomen. Duidelijk meer minnetjes dan plusjes met omzetten die overigens maar weinig voorstellen. Berichten zijn er voldoende en de inhoud ervan is gemiddeld genomen niet veelbelovend, om het eens voorzichtig te formuleren.

- Met name het nieuws uit de eurozone blijft te denken geven. Het verhaal-Griekenland krijgt maar geen einde, de spanning daar loopt alsmaar verder op en er worden nu hardop woorden als faillissement gebruikt. Niet goed. Afgelopen vrijdag toen alles en iedereen zich liet meeslepen door dat getal uit de Amerikaanse arbeidsmarkt was er ook nieuws over de ontwikkeling van de Europese detailhandelsverkopen. En dat nieuws wat meer dan volledig genegeerd werd, was niet best. Die verkopen daalden namelijk, zelfs in december. Ook niet goed.

- Die Amerikaanse arbeidsmarktcijfers dan. Ogenschijnlijk zag het er goed uit met een behoorlijke stijging van het aantal nieuws banen. De realiteit is echter minder leuk. Omdat het aantal banen in de VS in januari minder daalde dan volgens een model van het ministerie van arbeid het geval zou moeten zijn, werd dat verschil gemeld als nieuwe banen. Een ander facet van de realiteit is dat er nog steeds veel mensen zijn die zich helemaal uit de arbeidsmarkt terugtrekken waardoor de participatiegraad blijft dalen. En ook het nieuws over de loonontwikkeling, de jeugdwerkloosheid en het aantal part time banen was niet goed.

- In Nederland is er veel aandacht voor het sluiten van de NedCar-fabriek in Zuid-Limburg. Het is natuurlijk al een hele tijd geleden dat er sprake was van zo'n massa-ontslag, maar de sluipende verslechtering van de posities van grote aantallen ZZP-ers is opgeteld echt veel groter. Grote aantallen ZZP-ers werken nu veel minder uren en verdienen ook veel minder per uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten