dinsdag 28 februari 2012


- Er gebeurt vanmorgen maar weinig op de bekende Europese aandelenmarkten. Opvallende koersbewegingen en volumes zijn schaars dus de indices bewegen rondom de slotstanden van gisteren. Het lijkt wel of alles en iedereen zit te wachten op het bericht van de ECB over het volgende rondje steun aan de Europese banken.

- Het is natuurlijk tamelijk belachelijk dat er in aandelenland nauwelijks meer belangstelling is voor macro-economische ontwikkelingen en resultaten van bedrijven, maar dat de aandacht vooral uitgaat naar een volgende steunmaatregel van een centrale bank. En dat dan iedereen ook nog heel gelukkig is als die maatregel vooral heel groot is. Alsof de centrale banken de financiële wereld kunnen redden. De realiteit die bijna collectief verdrongen wordt is natuurlijk dat het gewoon slecht nieuws is als die centrale banken denken zo te moeten ingrijpen. En hoe groter de ingreep, hoe slechter de onderliggende realiteit.

- In Nederland deed CPB-directeur Teulings allerlei uitspraken over mogelijk volgende steunmaatregelen voor de Nederlandse economie. Omdat Nederland goedkoop kan lenen, moet dat ook maar gebeuren. Teulings kan natuurlijk ook even naar Japan kijken of naar het VK waar er al jaren extreem veel geleend wordt en de resultaten toch niet best zijn. Maar blijkbaar moet tegen iedere prijs voorkomen worden dat het economisch misschien ergens een keer wat minder gaat. En wat betreft de langere termijn consequenties is het motto simpel: wie dan leeft, wie dan zorgt. Namens jong-Nederland zeggen we dan: alvast bedankt, Coen. 

- Nog een mooi bericht uit China waar volgende zeer forse verhogingen van de minimumlonen zijn aangekondigd. Is dat altruïsme van de werkgevers of zou het zomaar kunnen zijn dat de inflatie in China veel hoger is dan de officiële 5% en de werknemers daar een zekere compensatie voor hebben weten af te dwingen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten