vrijdag 3 februari 2012


- Het is weer wachten, wachten en wachten op de bekende Europese aandelenmarkten. En dus stellen omzetten en koersbewegingen voorlopig helemaal niets voor. Daar komt straks na 14.30 uur misschien nog verandering in, want dan worden de laatste cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt gepubliceerd. En daar zit men nu op te wachten. Er zijn andere berichten genoeg, maar alles en iedereen heeft zichzelf wijsgemaakt dat het om die paar banen meer of minder gaat.

- In Nederland begint het erop te lijken dat een enkele autoriteit misschien de ontstane realiteit aan het accepteren is. Vanmorgen een interview met één van de DNB-topmannen die waarschuwde voor een volgende crisis in het Nederlandse bankwezen. Dit keer vanwege de alsmaar oplopende verliezen op vastgoed. Na een jaar of vier doormodderen, vooruitschuiven en ontkennen is deze waarschuwing een allereerste indicatie dat verlies nemen bespreekbaar gaat worden. Niet leuk, wel verstandig, want ieder herstel begint met het accepteren van het probleem. Andersom werkt het ook. Ieder probleem wordt alleen maar groter zolang het genegeerd en ontkend wordt. Het is geen toeval dat de problemen in de eurozone de afgelopen jaren zo veel groter zijn geworden.

- Wat ook een diepe schande blijft en een 100% indicatie voor het ontbreken van enig zelfvertrouwen bij de Europese verantwoordelijke autoriteiten is dat er nog steeds gesproken wordt met vertegenwoordigers van China over de vraag wat China kan doen om de eurozone te helpen. "Wij' zijn een van de rijkste gebieden op aarde en de Chinezen hebben in eigen land meer dan genoeg problemen waar ze hun goede geld aan kunnen besteden.

- Nog even over die Amerikaanse arbeidsmarkt. Die sukkelt een beetje voort, en beter is het niet. Let vanmiddag ook op de loonontwikkeling, op de participatiegraad en op de verhouding tussen mensen met een full time baan en de part-timers.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten