donderdag 2 februari 2012

- De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen een heel stuk terughoudender dan gisteren. Nieuws is er meer dan voldoende, maar handelaren/ beleggers zijn niet bereid er veel mee te doen. Meer minnetjes dan plusjes, met omzetten die maar weinig voorstellen.

- Het lijkt erop alsof er vandaag iets meer aandacht voor de realiteit is dan gisteren toen dat begrip echt geen enkele rol speelde. Zo wordt er bij wijze van uitzondering stil gestaan bij de resultaten van een paar bedrijven. Denk aan Unilever en Koninklijke Olie die met cijfers kwamen die blijkbaar niet goed genoeg waren. Alsmaar duidelijker wordt dat er maar heel erg weinig bedrijven zijn die zich kunnen onttrekken aan de somberder wordende economische vooruitzichten in de hele wereld.

- Nu waren er gisteren in de VS wel een paar cijfertjes die niet slecht waren, maar het aantal meevallertjes is nog steeds veel lager dan het aantal tegenvallertjes, ook in de VS. Op maandbasis gaat het misschien nog wel eens, maar de jaar-op-jaar vergelijkingen zijn bijna altijd minder prettig. En blijf op de facetten letten die voor de consumenten van belang zijn. Goede cijfers uit de industrie betekenen niet automatisch dat het beter gaat. Kijk daarvoor alleen maar naar de recente cijfers over de toename van de voorraden in de VS. Maken is zeker niet synoniem met verkopen.

- Er gaat de komende dagen een maximale hoeveelheid opwinding ontstaan over de beursnotering van Facebook. Rustig blijven is de boodschap. Beleggers moeten blijven kijken naar de resultaten, de verwachte resultaten en de waardering daarvoor en zich niet laten meeslepen door allerhande verhalen die misschien belangrijk zijn voor de gebruikers, maar die niets toevoegen aan de bovengenoemde factoren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten