maandag 27 februari 2012


- Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er voorlopig niet lekker inkomen. Veel wat lagere noteringen met omzetten die weinig bijzonder zijn. Berichten zijn er net zo min veel en een aantal daarvan geeft blijkbaar ook nog te denken.

- Eén van die berichten betreft het verhaal dat de G-20 vinden dat Europa zelf meer moet doen om de Griekse problemen op te lossen voordat er sprake kan zijn van steun van die G-20. Beter is als de G-20 gewoon keihard weigert ook maar na te denken over steun aan de eurozone. Het blijft een diepe schande dat de eurozone als één van de rijkste gebieden op aarde ook maar durft na te denken over het vragen van externe steun om de eigen problemen op te lossen.

- Later deze week gaat ook bekend worden hoeveel geld het verzamelde Europese bankwezen voor heel weinig wil gaan lenen van de ECB. Dit is dan de tweede keer dat dat kan. De eerste keer werd er om bijna € 500 mrd gevraagd en deze keer zal het niet veel minder zijn. Dus de banken vertrouwen elkaar niet verder dan ze elkaar zien en dan willen de autoriteiten het grote publiek proberen wijs te maken dat het met het aanpakken van de problemen de goede kant opgaat.

- In Nederland probeert één van Rabo-bazen ook om de realiteit nog eens de nek om te draaien. De goede man is waarschijnlijk eerst naar de Efteling geweest en heeft daarna wat pilletjes geslikt en komt nu met hele rare teksten. Zo gaan de huizenprijzen in Nederland waarschijnlijk nog eens 10% omlaag. Die 10% is natuurlijk een volkomen lachwekkend en ongeloofwaardig percentage. Sinds het begin van de jaren negentig zijn die huizenprijzen namelijk eerst ongeveer verdrievoudigd en daarna met een procentje of 10-15 gedaald. En dan zou nog een daling van ongeveer 10% voldoende zijn om de verhoudingen weer normaal te laten zijn. Dat gelooft toch helemaal niemand. En al helemaal niet als ook meer dan een seconde gekeken wordt naar de recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, het gezeur over de hypotheekaftrek en de houding van de banken zelf.

1 opmerking:

  1. Een opmerking ter aanvulling van het laatste punt: woningprijzen zijn in NL primair afhankelijk van inkomen (gezien het feit dat eigen inleg minimaal is). Sinds de jaren '90 is het steeds gebruikelijker geworden om verzamelinkomen op te geven voor de hypotheek, en zijn er ook steeds meer tweeverdieners. Open vraag: Welk deel van de prijsstijging kan hierdoor verklaard worden?
    (Daarnaast is het ook een probleem dat de huurmarkt steeds slechter functioneert dankzij de quasiprivatisering van de wooncorporaties, zodat meer mensen gedwongen kopen.)

    BeantwoordenVerwijderen