vrijdag 10 februari 2012


- Het wil weer niet lukken op de bekende Europese aandelenmarkten. Meer minnetjes dan plusjes, maar veel stelt het allemaal niet voor. Er zijn geen grote dramatische berichten bekend geworden dus alles en iedereen zit wat naar elkaar te kijken. Waarschijnlijk blijven de berichten uit Griekenland de stemming onder druk zetten.

- Griekenland dus. Er leek een deal aan te komen over de geëiste bezuinigingen, maar in laatste instantie ging dat niet door. Vergeet echter niet dat er ook nog steeds geen harde afspraken zijn over de bijdrage van de particuliere sector aan de herstructurering van de Griekse uitstaande staatsschuld. Er wordt echt op een paar borden tegelijk gespeeld en op al die borden moet overeenstemming zijn voor er voor een oplossing getekend kan worden. U mag ook even stilstaan bij datgene wat nu van de Griekse bevolking geëist wordt. Het gaat dan over een daling van het minimum-loon en pensioenen van soms 20%!!! En dat allemaal om de banken in West-Europa die heel erg domme dingen gedaan hebben, te ondersteunen.

- In Duitsland komen ook meer mensen tot de conclusie dat het maar blijven pamperen van de banken niet de manier is om verder te gaan. De topman van de Bundesbank vraagt zich hardop af of nog meer liquiditeitssteun voor de banken wel zo'n goed idee is. Tijd willen winnen is een ding, maar na vier jaar tijd winnen alleen maar veel meer problemen hebben, geeft serieus te denken.

- China. Altijd feest met de cijfers die daar vandaan komen. Als de afzonderlijke cijfers op een rijtje gezet worden, is het volkomen onmogelijk dat die opgeteld meer dan 8% groei mogelijk maken. Wat er precies waar is en wat niet, is volkomen onduidelijk, maar niet al te veel geloven van die cijfers lijkt erg verstandig te zijn. En er dus ook niet teveel conclusies aan te verbinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten