vrijdag 28 januari 2011

-Het is ook vanmorgen tamelijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Opvallende koersbewegingen en omzetten zijn schaars. Nieuws is er meer dan voldoende, maar de inhoud ervan is zeker niet eenduidig en dus bewegen de indices een beetje rondom de slotstanden van gisteren.

-Soms lijkt het wel of het lerend vermogen van de beleggers ongeveer nul is. Gisteren het verhaal dat de kredietwaardigheid van Japan onder druk kan komen te staan. Moody's en Standard & Poor's kijken ernaar. Maar waren dat nou niet precies de organisaties die een paar jaar geleden erg veel beleggers op het verkeerde been hebben gezet met hun waarderingen voor allerlei produkten. Met alle kostbare gevolgen vandien. Waarom gaan we niet zelf nadenken over allerlei zaken in plaats van ons te blijven verschuilen achter organisaties die duidelijk hebben bewezen grootschalig te kunnen falen.

-Over falen gesproken. In het Midden-Oosten gebeuren nu allerlei dingen waar tot voor heel kort ongeveer niemand rekening mee hield. Blijkbaar was 'onze' perceptie van die landen niet helemaal juist. Dat kan, maar zou dat ook zo kunnen zijn met onze perceptie van allerlei andere emerging markets? Kijken we daar wel op de juiste manier naar? Aangezien nogal wat van 'onze' herstelverhalen voor een groot gedeelte gebaseerd zijn op lekker door hompetompende emerging markets, wordt het misschien de hoogste tijd eens wat beter op de mogelijke risico's aldaar te gaan letten. Om toekomstige teleurstellingen voor te zijn.

-In de VS is nu sprake van een opmerkelijke ontwikkeling. In belangrijke facetten van de economie (u kent onze vier punten) gaat het nieuws van kwaad naar erger, maar vanmiddag gaan er waarschijnlijk wel tamelijk mooie groeicijfers gepubliceerd worden over het vierde kwartaal van 2010. ????????? Ja, dat kan in de wondere wereld van de macro-economie. Als de voorraden toenemen is dat goed nieuws, als het betalingsbalanstekort kleiner wordt, is dat goed nieuws en als het begrotingstekort toeneemt, is dat ook goed nieuws. En voor je het weet is het party-time in roze brillenland. Als u verstandig bent, blijft u erg goed letten op onze vier punten en wordt u pas positief als daar sprake is van verbeteringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten