woensdag 19 januari 2011

-Nieuws is er vanmorgen meer dan voldoende en zeker sommige berichten met betrekking tot de bedrijven zien er goed uit, maar de stemming wil er op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen niet echt inkomen. Er wordt wat bewogen rondom de slotstanden van gistermiddag. Blijkbaar vertrouwen de handelaren/beleggers het niet helemaal meer.

-Zeker in de internationale ICT gaat het een heel stuk beter dan een jaar geleden. Zoals wordt bewezen door de cijfers van een aantal grote ICT-ondernemingen die (erg) mooie cijfers presenteerden. Niets mis mee. Wat helaas niet gezegd kan worden van de verzamelde brillenmannetjes die voor de zoveelste keer op rij collectief 'verrast' werden door de resultaten. Wat kan het toch betekenen dat die groep mensen keer op keer op precies dezelfde manier verrast wordt?

-Wat een onprettige trend begint te worden is het nieuws over de aantrekkende inflatie. Gisteren weer zwaar tegenvallende cijfers uit het VK. Het gaat waarschijnlijk niet lang meer duren voordat de obligatiebezitters nerveus gaan worden. En nerveuze beleggers betekent lagere prijzen en in het geval van obligaties een hogere rente. En is dat nou niet precies wat de monetaire autoriteiten tegen elke prijs willen voorkomen?

-Jan-Kees (onze minister van financien) heeft weer een losse flodder de lucht in geknald. De banken moeten meer en makkelijker geld lenen aan innovatieve bedrijven. Heeft Jan-Kees nou helemaal niets geleerd van de kredietcrisis? Was niet de nummer een oorzaak van de kredietcrisis dat die banken juist lekker veel geld hadden uitgeleend aan alles en iedereen en niet goed genoeg hadden gekeken of dat geld ook terugbetaald kon worden als het even tegenzat? Als Jan-Kees die innovatie zo belangrijk vindt, waarom gaat hij dan niet zelf lekker veel geld tegen te makkelijke voorwaardes uitlenen?

-Ook interessant; De Europese autoriteiten hebben het over een volgende stress test voor de banken. Na het absolute debacle van de vorige (ongeveer een maand nadat de Ierse banken geslaagd waren voor die stress test moesten ze voor krankzinnige bedragen 'gered' worden) gaan ze het nog een keer geproberen. Maar eens opletten of die autoriteiten opnieuw in staat zijn een prachtig eigen doelpunt te maken en zelf hun geloofwaardigheid verder te ondermijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten