donderdag 27 januari 2011

-Het is voorlopig tamelijk rustig op de bekende Europese aandelenmarkten. Omzetten en koersbewegingen stellen maar weinig voor. Nieuws is er meer dan voldoende, maar de bereidheid om de andere kant op te kijken is opnieuw erg groot.

-Gisteren het bericht dat het Amerikaanse begrotingstekort over dit jaar serieus veel hoger gaat uitkomen dan tot voor kort gedacht werd. Het idee is nu dat er rekening moet worden gehouden met een tekort van $ 1.500 mrd, hetgeen bijna 10% van het Amerikaanse nationale inkomen is. En deze verwachting komt ook nog van 'vrienden' van de regering. Oftewel: er hoeft niet veel te gebeuren of het wordt nog een stuk hoger. Lieve mensen, hoe lang durft iemand nog met droge ogen te blijven beweren dat het binnenkort beter kan gaan met die economie? Dit is toch uitgesproken keihard slecht nieuws. Dit kan echt alleen maar slecht aflopen.

-Een volgende bevestiging van die stelling was de toelichting op het korte rentebesluit van het FOMC, ook gisteravond. We kunnen er rustig vanuit gaan dat de FED een zo positief mogelijk beeld over de Amerikaanse economie probeert te schetsen. Lees dan die toelichting en denk aan dat begrotingstekort van 10%. Je hoeft echt geen schriftgeleerde te zijn om te concluderen dat de FED zich in ieder geval erg grote zorgen maakt. Niet een opstelling die past bij een economie war het de goede kant mee opgaat.

-Gelukkig werden de roze brillen, pennenlikkers, persberichtenoverschrijvers en een-hersencelligen weer ouderwets optimistisch over de laatste cijfers over de verkoop van nieuwe huizen in de VS. Ten opzichte van een maand geleden stond er een ruime plus. Mooi. Dat het ook de slechtste decembercijfers waren sinds 1962 was een detail wat gemakshalve maar even genegeerd werd. En daar moesten opnieuw volledig onnodig weer een paar bomen voor gekapt worden.

2 opmerkingen:

  1. Beste Kees,
    Dagelijks beluister ik je columns met plezier en interesse op bnr.nl.
    Maar zijn deze blogs de letterlijke teksten uit je columns? Of is er een fan opgestaan die fanatiek je radiocolumns op deze blog verslaat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen