dinsdag 11 januari 2011

-Veel wat hogere noteringen op de bekende Europese aandelenmarkten met omzetten die langzaam maar zeker wat hoger worden. Berichten zijn er voldoende en met name het nieuws dat de Chinese en Japanse regeringen bereid zijn leningen te kopen die uitgegeven gaan worden in het kader van de Europese schuldencrisis werd zeer positief ontvangen.

-Uiteraard blijven de ontwikkelingen met betrekking tot die schuldencrisis de gemoederen beheersen. Vanuit hotemetoten-land komen er natuurlijk alleen maar teksten over vooruitgang en verbetering. Dat betekent helemaal niets. Heeft u een hotemetoot ooit horen zeggen dat problemen groter worden en/of dat vooruitzichten minder prettig zijn?

-Even voor de duidelijkheid. Denk nou geen seconde dat er met die berichten uit China en Japan in de eurozone ook maar iets wordt opgelost. De schuldencrisis is geen liquiditeits- maar een solvabiliteitsprobleem. Meer lenen is vooruitschuiven, niet oplossen.

-Vanmorgen werden de uitkomsten bekend van een groot onderzoek naar overname-geruchten. Wat blijkt? Minder dan 10% van die geruchten blijkt meer te zijn dan een gerucht. Misschien kunnen de aandelenmannetjes daar eens bij stilstaan als er voor de zoveelste keer wordt ingezet op een volgend zwamverhaal.

-Gisteravond maakte Alcoa in de VS traditiegetrouw als eerste grote bedrijf in de VS de cijfers over het vierde kwartaal van 2010 bekend. Korte samenvatting: die zagen er wel aardig uit. Goed is een totaal ander verhaal. Een jaar of tien geleden lag de omzet van Alcoa al op het niveau van nu en was de winst een heel stuk hoger. Voor de dwaallichtjes die denken dat mooie cijfers van bedrijven ook betekenen dat het goed gaan met de economie: kijk eens hoe belangrijk de niet-Amerikaanse activiteiten van Alcoa zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten