donderdag 13 januari 2011

-Op de bekende Europese aandelenbeurzen is de stemming vanmorgen aan de flauwe kant. Meer minnetjes dan plusjes, met omzetten die weer iets aan het toenemen zijn. Het waarom is niet erg duidelijk. Misschien wordt er wat winstgenomen na de koerswinsten van de afgelopen dagen.

-Gisteravond in de VS de publicatie van het Beige Book. Hoe staat de Amerikaanse economie er op dit moment voor? Antwoord: het gaat allemaal wat beter. De belangrijkste bijdrage aan dat positieve nieuws kwam natuurlijk van het Amerikaanse begrotingstekort. De afgelopen drie maanden bedroeg dat $ 370 mrd en heeft de Federal Reserve een groot deel daarvan gefinancierd. Als u denkt dat megatekorten die worden gefinancierd door de centrale bank een goede ontwikkeling zijn dan kunt u ook positief zijn over de economie. Bij AFS denken we meer in termen van pyramidespel.

-Wat langzaam maar zeker problemen aan het opleveren is, is de stijging van de grondstoffenprijzen. In de emerging markets begint de inflatie op te lopen en bij Amerikaanse bedrijven die grote kopers van die grondstoffen zijn, komen de marges en de winsten onder druk te staan. Kijk daarvoor maar naar de laatste resultaten van Kellogg en ConAgra.

-De afgelopen dagen was er in de eurozone een hoop opwinding over een ja dan wel nee lening aan Portugal. Het ging over een bedrag van net iets meer dan € 1mrd en daarna waren er teksten over het terugkeren van de rust op de obligatiemarkten. Je moet er maar opkomen. Voor alle duidelijkeid: er is nog steeds helemaal niets opgelost in Portugal of welk ander Europees land dan ook. Het blijft allemaal vooruitschuiven en hopen dat het goedkomt.

-Tenslotte waren er nog wat hysteriche berichten met China waar het allemaal zo goed gaat. Lieve lezers, als alleen maar gezocht wordt naar meevallers gaat het altijd en overal goed. Als belegger kan het geen kwaad een open oog te houden voor ontwikkelingen die minder goed gaan. Koersdalingen worden immers nooit veroorzaakt door een stromen goed nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten