dinsdag 18 januari 2011

-Een dag niet gekocht is blijkbaar een dag niet geleefd. U begrijpt het al: de stemming zit er op de bekende Europese aandelenmarkten vanmorgen lekker in. Erg veel wat hogere noteringen met omzetten die, op die van de financials na, maar weinig voorstellen. Nieuws is schaars, maar er wordt opnieuw extreem welwillend beoordeeld.

-Veel berichten met betrekking tot China vanmorgen. Rode draad: China begint steeds nadrukkelijker zijn plaats in de wereldeconomie op te eisen en zijn belangen te beschermen. Terecht en begrijpelijk natuurlijk, want China is een van de grootste financieel-economische spelers geworden. De concurrentie voor de Westerse landen en bedrijven gaat op alle mogelijke terreinen toenemen. Of u dat nou leuk vindt of niet.

-In de eurozone is het schuldensteunfonds een stapje dichterbij gekomen. Langzaam maar zeker komen de neuzen van de verantwoordelijke autoriteiten dezelfde kant op te staan.

-Nog even en dan barst het kwartaalresultatenseizoen van de bedrijven weer echt los. De uitkomsten zijn niet zo moeilijk te voorspellen. De financials liegen en bedriegen weer enorme winsten bij elkaar, mede dankzij alle cadeautjes van de monetaire autoriteiten. De grote internationaal opererend bedrijven kunnen profiteren van een combinatie van prettige ontwikkelingen in vooral de emerging markets en kostenbesparingen in de eigen landen. En de middelgrote en kleinere ondernemingen moeten het gaan hebben van kostenbesparingen.

-Een van die bovengenoemde cadeautjes is dat de korte en lange rente op veel plaatsen erg laag zijn/worden gehouden. Leuk voor de banken, maar voor spaarders en pensioengerechtigden ligt dat totaal anders. Die worden keihard te grazen genomen. En het publiek lijkt dat voorlopig ook wel te pikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten