woensdag 5 januari 2011

-Er staan vanmorgen maar erg weinig plusjes op de borden van de bekende Europese aandelenmarkten. Misschien wordt er winstgenomen na de koerswinsten van de afgelopen weken. De inhoud van de berichten is namelijk zeker niet slechter dan eerdere dagen.

-Gisteren in de VS de laatste notulen van het FOMC van de Federal Reserve. Opmerkelijk is dat er helemaal niets gaat veranderen aan de plannen om de economie te ondersteunen. Met die economie gaat het wel wat beter, aldus de Fed, maar niet goed genoeg om anders tegen allerlei steunmaatregelen aan te gaan kijken. Een stapje terug doen? No way. En wat zijn de belangrijkste risico's die de Fed noemt? 1) de arbeidsmarkt, 2) de huizenmarkt en 3) de lokale overheid. Misschien kunnen de roze brillen hier even bij stilstaan.

-In Nederland werd gisteren bekendgemaakt dat maar liefst 14% van alle kantoorruimte leeg staat. Hoezo herstel van de economie? Ook opmerkelijk is dat ongeveer geen enkele vastgoedboer/bank/projectontwikkelaar/pensioenfonds laat weten hier financieel ook maar een beetje last van te hebben. Gelukkig zijn er altijd mensen/bedrijven die wel bereid zijn een onprettige realiteit onder ogen te zien. Bij SNS is er een grote divisie vastgoedfinanciering waar forse verliezen genoteerd moeten worden, zo maakte het bedrijf zelf bekend. Vraagje voor de roze brillen. Zijn de grote risico's toevallig allemaal bij SNS terecht gekomen?t

-Een ander land waar het volgens de roze brillen allemaal de goede kant op gaat, is Duitsland. Vooral met de consumenten gaat het beter. Vraagje? Waar komt dan de daling van de autoverkopen met meer dan 20% in 2010 vandaan? Zou dat een reden kunnen zijn waarom de detailhandelsverkopen wel wat beter uitkwamen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten