vrijdag 14 januari 2011

-De stemming wil er vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten niet lekker inkomen. Meer minnetjes dan plusjes, maar veel stelt het (voorlopig) niet voor. Waarschijnlijk spelen de uitspraken die ECB-president Trichet gisteren gedaan heeft daarbij een rol.

-Gisteren waarschuwde Trichet namelijk dat de ECB niet zal aarzelen om de korte rente te verhogen als de inflatie in de eurozone verder blijft oplopen. En dat zijn natuurlijk geen teksten waar beleggers vrolijk van worden. Om nog maar te zwijgen over de stemming bij de autoriteiten in de Europese landen die nu al geconfronteerd worden met oplopende rentes omdat de beleggers zich zorgen maken over de uitstaande schulden.

-Alle aandacht die er sinds een paar weken bestaat voor de uitgiftes van staatsleningen in Zuid-Europese landen is namelijk een 100% zuivere indicatie van de snel toenemende onzekerheid bij beleggers en helemaal niets anders. Het uitgeven van staatsleningen is immers een 100% routineklusje wat overal de normaalste zaak van de wereld is. En dan gaan we er nu met een vergrootglas naar kijken en allerlei conclusies aan verbinden. Angst, lieve mensen, angst. U kent het fenomeen wel: als je maar lang en hard genoeg blijft roepen dat je niet bang bent, ga je het misschien nog geloven ook.

-Ben B. te W. heeft ook weer allerlei uitspraken gedaan. Zo kan, als het een beetje meezit, de Amerikaanse groei over 2011 behoorlijk hoog zijn. Als het allemaal zo lekker gaat, waarom stelt Ben B. dan niet voor om eens een stapje terug te doen in alle maatregelen die genomen zijn om die economie te ondersteunen. Dit soort teksten is pure beleggersporno. Als de goede man er echt van overtuigd is dat het beter gaat, komt hij met teksten over het terugdraaien van eerder genomen maatregelen.

-En dat gaat voorlopig ook niet gebeuren want op de vier terreinen die voor de Amerikaanse economie echt van belang zijn, zijn nog steeds geen betekenisvolle verbeteringen zichtbaar. Niet op de arbeidsmarkt, niet op de huizenmarkt, niet bij het midden- en kleinbedrijf en niet bij de regionale en lokale overheden. Zonder volgende mega-tekorten van de Amerikaanse regering gaan die groeicijfers niet veel voorstellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten