maandag 10 januari 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wil de stemming er vanmorgen niet inkomen. Over een breed front lagere noteringen, met omzetten die weinig bijzonder zijn. Redenen voor de flauwe stemming zijn er voldoende.

-Belangrijk zijn bijvoorbeeld de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de Europese schuldencrisis. Het is even rustig geweest, maar de angst en onzekerheid nemen weer sterk toe. Steeds meer landen worden genoemd als plaatsen waar de problemen groter aan het worden zijn. En nog vervelender is dat de verantwoordelijke autoriteiten in de eurozone maar niet in staat blijken ook maar iets te bedenken wat die problemen zou kunnen verlichten/oplossen.

-Daar komt vandaag een verhaal in de Financial Times overheen dat de resultaten van veel Europese financiele instellingen wel eens lager kunnen gaan uitkomen dan eerder gedacht werd vanwege allerlei belastingheffingen die eraan zitten te komen.

-En dan neemt de onrust over mogelijke handelsconflicten in de wereld ook nog toe. In Brazilie worden China en de VS bechuldigd van het manipuleren van de wisselkoersen. Hoe dat precies gaat aflopen, is moeilijk te voorspellen, maar veel optimisme in aandelenland is gebaseerd op alleen maar prettige verwachtingen met betrekking tot de emerging markets. Dit zijn teksten met een heel andere strekking.

-Afgelopen vrijdag waren er ook nog de weinig optimistische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het gaat daar misschien iets beter dan een paar maanden geleden, maar daar is echt alles mee gezegd. Van een duidelijk herstel is geen enkele sprake en van het begin van het oplossen van de fundamentele problemen ook niet. En bedenk altijd dat de verantwoordelijke autoriteiten daar nog steeds alles, maar dan ook alles uit de kast aan het trekken zijn om die economie op gang te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten