woensdag 26 januari 2011

-Op de bekende Europese aandelenmarkten zit de stemming er vanmorgen behoorlijk in. Veel wat hogere noteringen met omzetten die best aardig zijn. Het waarom van deze stemming is niet helemaal duidelijk. De inhoud van de verschillende berichten is zeker niet eenduidig, maar blijkbaar zijn handelaren/beleggers opnieuw in staat daar selectief mee om te gaan. U kent het wel. Goed nieuws is goed nieuws en tegenvallend/slecht nieuws wordt volledig ontkend.

-Gisteren in de VS presenteerde president Obama de jaarlijkse State of the Union (ruwweg de plannen voor het komende jaar). Het klonk allemaal prachtig, maar het bleef ook allemaal erg vaag. Op geen enkel moment werd duidelijk dat het de regering-Obama ernst is met het aanpakken van de problemen die in de VS ontstaan zijn. Iedere sense of urgency ontbrak. Geen prettig vooruitzicht.

-Gisteren ook in de VS meevallende cijfers over het consumentenvertrouwen. Bij AFS hebben we enige moeite om die cijfers te geloven. Als gekeken wordt naar de belangrijke pijnpunten in die economie dan zien we namelijk echt helemaal nergens verbeteringen die iets voorstellen. Niet op de arbeidsmarkt, niet op de huzenmarkt, niet bij het midden- en kleinbedrijf en niet bij de regionale en lokale overheden. En dan wel een hoger consumentenvertrouwen?

-Een ander cijfer waar we moeite mee hebben om het geloven is het getal over de Chinese inflatie. Die zou een procent of vijf zijn. Als dat zo is, waarom krijgen veel Chinese werknemers dan loonsverhogingen van ongeveer 15%?

-Vanmorgen publiceerde KPN de resultaten. Korte samenvatting: die zagen er goed uit. KPN heeft eel moeite om de omzet op peil te houden, maar is wel behoorlijk in hogere winsten te laten zien. Kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen spelen daarbij een belangrijke rol. Hoe het ook zij; KPN is een degelijk bedrijf met mooie marges en een hoog dividend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten