vrijdag 21 januari 2011

-'Why worry, be happy', zo kan de stemming vanmorgen op de bekende Europese aandelenmarkten wel omschreven worden. Nieuws is er niet al te veel, maar koopbereidheid is er meer dan voldoende. Veel wat hogere koersen met redelijke omzetten zijn het resultaat.

-Een relatief klein bericht wat op langere termijn grote gevolgen kan krijgen, is het nieuws over de nieuwe verkiezingen in Ierland. Daar heeft de nog zittende regering een serie krankzinnige domme besluiten genomen die een sterke verarming van de Ierse bevolking teweeg gaat brengen. Het zou zo maar kunnen dat de volgende regering die gekozen wordt dat roer drastisch omgooit. En dat kan dan wel eens grote gevolgen gaan krijgen voor hoe er omgegaan wordt met de probleembanken en de uitstaande staatsschulden. En als de Ieren het heel anders gaan doen, kan dat voor andere landen ook een reden zijn om het heel anders te gaan doen. Voor de goede orde: het is nog lang niet zover, maar ondenkbaar is het in geen geval.

-Voor de rest blijven de verantwoordelijke autoriteiten hun best doen om hun eigen geloofwaardigheid verder te ondermijnen. Het ene proefballonnetje is nog niet losgelaten of de volgende vage uitspraak wordt gedaan. Wanneer gaat men begrijpen dat deze manier van optreden de onzekerheid versterkt en niet verminderd/ Beleggers kunnen ook leven met tegenvallers en slecht nieuws, maar dat gaat een heel stuk makkelijker als duidelijk is hoe de problemen het hoofd geboden gaan worden.

-De roze brillenbrigade wist zich weer vast te klampen aan een paar 'meevallende' macrocijfertjes uit de VS. De realiteit was natuurlijk dat die cijfers minder verdrietig dan gevreesd waren en niet zonder in tranen uit te barsten vergeleken kunnen worden met de cijfers over die onderwerpen van een paar jaar geleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten