maandag 10 mei 2010

10 mei 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is meer dan euforisch. Alleen maar veel tot veel hogere koersen met omzetten die er zijn mogen. U kent de reden: het werkelijk gigantische Europese steunprogramma voor alles en iedereen die mogelijkerwijs geld gaat verliezen.

-Is deze euforie terecht? De vraag stellen is hem beantwoorden; nee natuurlijk. Bedenk svp heel goed wat hier aan het gebeuren is. Hier wordt een extreem duur paard achter de wagen gespannen en helemaal niets anders. Er wordt geen enkele oorzaak van geen enkel probleem aangepakt, er wordt alleen gekeken wie er voor welke bedragen gecompenseerd kan worden als ergens geld verloren wordt.

-De kern van het probleem is namelijk niet dat de koersen van allerlei producten dalen, het probleem is de redenen waarom deze koersen dalen. Omdat er in sommige landen grote problemen zijn (denk aan Griekenland), worden er euro's verkocht, omdat er grote problemen zijn in sommige bedrijven (denk aan de banken) dalen de koersen etc. etc. Aan een mogelijke oplossing van die zaken wordt echter nul aandacht besteed.

-Wat doet de ECB wel? Die gaan erg veel geld lenen om waar nodig de koersen ondersteunen. Voor de zoveelste keer wordt er serieus geprobeerd de koersen overeind te houden in de hoop dat er in de tijd een oplossing voor de problemen gevonden kan worden. En voor de zoveelste keer maken de verantwoordelijke autoriteiten dezelfde denkfout. Men blijft denken dat de financiƫle markten niet in de gaten willen krijgen wat er aan de hand is. Men blijft denken dat alle onzekerheden en twijfels door met geleend geld te strooien opgelost kunnen worden.

-De twee hersencelligen worden hiermee wel over de streep getrokken, de volwassenen weten beter. En zijn zich aan het voorbereiden op andere tijden.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten