woensdag 19 mei 2010

19 mei 2010

-Het is een sombere dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Nagenoeg geen plusjes en series dikke minnen, met omzetten die niet laag zijn. Met dank aan een aantal Duitse autoriteiten die de financiële markten volkomen verrasten met een serie maatregelen om van alles en nog wat te verbieden en onder controle te houden.

-Er kan een nieuw hoofdstuk geschreven worden in het grote boek met krankzinnige stommiteiten. Nog maar een paar dagen geleden kwamen de Europese monetaire autoriteiten met een groot plan om te proberen het vertrouwen van de internationale beleggers in de eurozone te versterken. En nu presenteren de Duitsers zonder enig overleg met wie dan ook, een vaag plan om op de Duitse financiële markten allerlei mogelijke marktverstoringen aan te pakken.

-Blijkbaar komen de bazen van grootste economie in de eurozone, de mensen die altijd een hoofdrol spelen in welk Europees proces dan ook, niet verder dan dat ze de financiële markten de schuld geven van de ontstane problemen in de eurozone en zijn ze maar vast begonnen met het aanpakken ervan. Dat hierdoor de nervositeit van de internationale beleggers explodeert en het vertrouwen in de autoriteiten implodeert, maakt blijkbaar niets uit. Daar gaan ze serieus spijt van krijgen.

-Het is tamelijk dramatisch dat er zonder enige aandacht te schenken aan de mogelijke reacties op de financiële markten wat populistische teksten de wereld ingepompt worden met plannen waarvan bovendien al erg vaak bewezen is dat ze niet werken. Het begrip 'onverantwoordelijk optreden' heeft gisteren een nieuwe betekenis gekregen.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten