donderdag 27 mei 2010

26 mei 2010

-Vanmorgen wordt op de bekende Europese aandelenmarkten een groot gedeelte van de verliezen van gisteren goedgemaakt. Veel duidelijk hogere koersen dus, met omzetten die, met uitzondering van die voor de financials, maar weinig voorstellen. Een begrijpelijke reden voor deze goede stemming is er overigens niet. De inhoud van de beschikbaar gekomen berichten blijft onverminderd niet best.

-Natuurlijk is er ook wel eens nieuws wat met veel fantasie redelijk genoemd kan worden, maar het het aantal slechte berichten is minstens 10x zo groot. En als gekeken wordt naar de mogelijke consequenties van de verschillende berichten is die balans nog onevenwichtiger.

-De kloof tussen de aandelen- en obligatiebeleggers begint meer op een ravijn te lijken. In aandelenland blijft men zich vastklampen aan het herstelverhaal terwijl de obligatiebeleggers zich per dag meer zorgen aan het maken zijn over alle mogelijke problemen met betrekking tot schulden en tekorten. Die extreem lage rentevoeten op staatsleningen zijn echt geen toeval.

-Nu de obligatiemensen bereid lijken te zijn de ontstane realiteit te gaan accepteren, kunt u zich voorbereiden op een volgende stroom 'nieuwe' problemen. Niet nieuw omdat ze net ontstaan zijn, maar nieuw in de zin dat men nu pas bereid is te accepteren dat die problemen er zijn. Het is heel simpel; als de bereidheid er is om ergens goed naar te kijken, gaan er ook rare dingen gevonden worden. Die zijn er namelijk teveel om op te noemen. En in ongeveer alle landen.

-Nog even terug naar het herstelverhaal. Zoek voor de aardigheid eens op hoe het in de VS zit met voedselbonnen, met huisuitzettingen, met betalingsachterstanden, met het begrotingstekort, met faillissementen van banken en met bijvoorbeeld de situaties van de Amerikaanse 'provincies'. Ga dan voor een spiegel staan en probeer zonder jezelf uit te lachen te zeggen dat het binnenkort beter gaat in de VS.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten