woensdag 12 mei 2010

12 mei 2010

-De stemming op de bekende Europese aandelenmarkten is vanmorgen wel vriendelijk. De beleggers hebben weer meer oog voor de kwartaalresultaten van een aantal bedrijven, met series hogere noteringen als gevolg. De omzetten stellen met uitzondering van die voor de financials, overigens maar weinig voor.

-Er is meer aandacht voor de bedrijven omdat de ergste onrust over bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Griekenland wat aan het wegebben is. Er is natuurlijk helemaal nergens helemaal niets opgelost, maar er wordt (voorlopig) genoegen genomen met het bekend gemaakte steunpakket.

-Het blijft opmerkelijk dat de verantwoordelijke autoriteiten voor de zoveelste keer weer bedenken dat de belastingbetalers maar moeten opdraaien voor de consequenties van het eerdere optreden van de banken en de beleggers die jarenlang veel te makkelijk en veel te goedkoop leningen hebben verstrekt aan iedereen die daar om vroeg. Die ontstane schuldenposities op allerlei plaatsen, zijn natuurlijk niet uit de lucht komen vallen.

-Op veel plaatsen in de wereld gaat het economisch wel beter dan een jaar geleden, maar dat komt natuurlijk alleen maar doordat de overheden en monetaire autoriteiten alles, maar dan ook alles uit de kast hebben getrokken om het economische tij te keren. De grote vraag was, is en blijft of dat kan blijven duren nu de financiƫle markten steeds meer oog aan het krijgen zijn voor de tekorten die daardoor ongeveer overal hard aan het oplopen zijn. De kern van alle problemen van nu is immers dat toenemende tekorten-bewustzijn.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten