dinsdag 18 mei 2010

18 mei 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten wordt vanmorgen rustig door gehompetompt. Hersens thuis op het nachtkastje laten liggen, nergens over nadenken, gewoon aandeeltjes blijven kopen. Zo simpel kan het leven zijn.

-Er kan ook gekeken worden naar de ontwikkelingen op andere plaatsen. Zo is de ECB voor redelijke bedragen staatsleningen aan het kopen in een poging om het vertrouwen van de beleggers in de eerder bekend gemaakte plannen te ondersteunen. Gaat dat werken? Nee natuurlijk, dat aankopen van staatsleningen wordt gezien als een vangnet. Niets meer en niets minder.

-Het vertrouwen in een goede afloop van de ontstane problemen is echter niet ontstaan door het ontbreken van een vangnet, maar doordat de beleggers in de gaten hebben gekregen dat a) de financiƫle problemen (lees: schulden) op allerlei plaatsen wel eens veel groter kunnen zijn dan waar tot voor kort rekening mee werd gehouden en dat het er b) niet op lijkt dat er gewerkt wordt aan geloofwaardige oplossingen. Mogelijk een paar miljard bezuinigen als de bestaande tekorten al vele tientallen miljarden zijn, lijkt natuurlijk niet eens op een oplossing. Zulke plannetjes werken dus niet positief op het vertrouwen, maar ondermijnen het alleen maar verder. Met alle vervelende consequenties van dien.

-Er kan daarom rustig gewacht worden op een volgend rondje crisismaatregelen. Grote vraag is wanneer de aandelenmannetjes/vrouwtjes gaan begrijpen dat die crisismaatregelen geen goed nieuws zijn, maar alleen maar erg kostbare pogingen om te proberen de status quo te handhaven.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten