dinsdag 18 mei 2010

17 mei 2010

-Op de bekende Europese aandelenmarkten proberen de beleggers de stemming er in te houden. En met enig succes, want in de loop van de morgen konden de openingsminnetjes worden omgezet in kleine plusjes met omzetten die niet eens erg laag zijn. Nieuws is er meer dan voldoende, maar in aandelenland weet men de strekking ervan volledig te negeren.

-In valutaland is dat totaal anders, zoals blijkt uit de volgende forse koersdaling van de euro ten opzichte van de dollar. Die daling is natuurlijk alleen maar een duidelijke illustratie van het gebrek aan vertrouwen in de plannen en maatregelen die in euroland bekend zijn gemaakt om de ontstane problemen het hoofd te bieden.

-Het blijft opmerkelijk hoe de verantwoordelijke autoriteiten maar niet willen begrijpen hoe financiële markten werken. Dat meer onzekerheid en meer twijfel alleen maar leiden tot hogere rekeningen en nog meer onzekerheid en twijfel. Ook het gegeven dat financiële markten van mening en opstelling kunnen veranderen, wil maar niet doordringen. Net zoals de autoriteiten ook maar een oplossing voor alle problemen hebben (gooi er geld tegenaan) en niet snappen dat de financiële markten dat in de gaten hebben.

-De macro-economische cijfers mogen er dan duidelijk beter uitzien dan een jaar geleden, aan de onderliggende structurele problemen is niets gedaan. En wat is de kern van crisis die ontstaan is? Dat de financiële markten veel meer oog hebben gekregen voor die onderliggende problemen en alle mogelijke consequenties ervan. U kunt dan zelf wel bedenken wat de gevolgen van het gevoerde beleid gaan zijn.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten