vrijdag 7 mei 2010

7 mei 2010

Het is een sombere dag op de bekende Europese aandelenmarkten. Bijna alleen maar, vaak behoorlijk, lagere noteringen met omzetten die aan de hoge kant zijn. Met name de spectaculaire koersontwikkelingen gisteravond op Wall Street zorgen voor veel onrust.

De grote vraag is waar die plotselinge zeer forse daling en het net zo plotselinge bijna net zo grote herstel gisteren op Wall Street door veroorzaakt werden. Belangrijk in dit verband is echter dat niet alleen op Wall Street, maar ook op allerlei andere financiƫle markten sprake was van forse koersbewegingen. Op sommige valutamarkten gebeurden rare dingen, bij staatsleningen waren opmerkelijke dingen te zien en de olieprijs bewoog ook fors.

Nog belangrijker in dit verband is om stil te staan bij het grote beeld. En dat grote beeld is dat veel beleggers zich al langere tijd meer en meer bewust aan het worden zijn van de mogelijke risico's die op allerlei plaatsen in de wereld ontstaan zijn. Denk aan Griekenland, denk aan de begrotingstekorten, denk aan de forse koerswinsten van het afgelopen jaar op ongeveer alle markten in de wereld en zo kunnen we wel even doorgaan.

De nervositeit is al enige tijd aan het toenemen en tegelijkertijd is ook het aantal transacties op veel markten afgenomen. Die combinatie van factoren zorgt ervoor dat er steeds makkelijker rare prijsontwikkelingen kunnen plaatsvinden, ook al omdat geautomatiseerde handelssystemen extreem snel reageren op veranderingen in prijzen. Als er dan ook nog sprake is van een aantal vergelijkbaar geprogrammeerde computers, kan het hard gaan. Net zoals andere computers dan erg snel weer eerder geprogrammeerde koopmomenten ontdekken.

De koersdalingen worden veroorzaakt door een sterk toenemend risicobesef en versterkt door handelstechnische factoren. En dat gaat nog een hele tijd zo blijven.

Kees de Kort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten